Keilakaverini Timo kysäisi kunnallisvaaliehdokkuuteeni viitaten eilen osuuskaupan hyllyjen välissä, että saadaanko Somerolle keilahalli, jos minä pääsen valtuustoon. Itse asiassa hän kysyi, että teenkö sellaisen vaalilupauksen. Timo on huumorimiehiä ja hänelle olikin helppo vasta, etten lupaa mitään, mutta teen parhaani.Tuohon edelliseen kappaleeseen kiteytyy pitkälle minun tapani toimia. Eihän yksittäinen ehdokas tai puoluekaan voi varmuudella luvata minkään asian toteutumista lupaamallaan tavalla. Elämmehän demokratiassa emmekä diktatuurissa.
Kunnallisen päätöksenteon tulee olla yhteispeliä, jonka tavoitteena on parhaalla mahdollisella tavalla palvella kuntalaisia tasa-arvoisesti. Erilaisten puolueiden ja ideologioiden rikkaus on väline, joka mahdollistaa virkamiesten valmistelemien päätösehdotusten käsittelemisen ja joskus myös kyseenalaistamisen. Erilaisia mielipiteitä esille tuomalla asioista voidaan tehdä paras mahdolinen päätös. Olkaamme siis avoimia myös muiden ajatuksille ja ideoille.
Politiikassa ja päätöksenteossa minua ihmetyttää ja harmittaa puolueiden välinen nokittelu ja periaatteesta vastaan paneminen. Jos hyvä idea on tullut ”väärän puolueen riveistä”, sitä ei voida hyväksyä, vaikka periaatteessa saatettaisi ollakin samalla kannalla. Pienpuolueiden onkin helppo harrastaa tätä nokittelua ja sysätä vastuu isommille. Eihän kuitenkaan ole vaaraa, että nämä pienien ryhmien tekemät muita miellyttämättömät esitykset tulisivat päätöksiksi.
Entä sitten puoluekuri – tuo pahalta kalskahtava sana, joka käsittääkseni tarkoittaa sitä, että koko ryhmä seisoo saman päätösehdotuksen takana, vaikka jonkun mielipide eroaisikin enemmistästä. Ryhmäkuri on demokraattista päätöksentekoa ryhmän sisällä. Enemmistön mielipide siis määrää. Puoluekuri ei ainakaan meidän puolueessa tarkoita sitä, etteikö eriäviä mielipiteitä hyväksyttäisi tai toisten mielipiteitä ei kuunneltaisi. Näistä mielipiteistä vain sitten pyritään aikaansaamaan yhteisymmärrys, jonka takana suurin osa ryhmästä on. Jos joku vielä tämän keskustelunkin jälkeen haluaa sitkeästi äänestää oman mielipiteensä mukaisesti on sekin mahdollista ilman ryhmästä erottamista tai muita sanktioita.
Paluuviite: Valtuutetun vaikutusmahdollisuudet kunnallispolitiikassa « Riitta Ryhtä