Ryhmäperhepäiväkoti Häntälään – no mikäettei

Someron keskustaan rakennetun toisen päiväkodin myötä kaikki ryhmäperhepäiväkodit suljettiin ja  perusturvalautakunta teki pidemmän aikavälin linjaukset päivähoidon organisoinnin suhteen. Linjauksen lähtökohtana on, että jokaiselle somerolaiselle lapselle tarjotaan hoitopaikka joko keskustan kahdesta päiväkodista, Somerniemellä sijaitsevasta päiväkodista, Pitkäjärvellä sijaitsevasta päiväkodista tai perhepäivähoidosta. Kotihoitoa tuetaan kaupungin toimesta Somero-lisällä.

Nyt, vastoin odotuksia, kaikki päiväkodit ovat täynnä ja perhepäivähoitajista huutava pula. Häntälän suunnan vanhemmat ovatkin hoitopaikkaongelmineen kirjelmöineet perusturvalautakunnalle toivoen ryhmäperhepäiväkodin perustamista Häntälään. Perusturvajohtaja Antti Parpo on perusturvalautakunnan aiempiin linjauksiin ja ryhmäperhepäivähoidon päiväkoti- tai perhepäivähoitoa korkeampiin kustannuksiin vedoten esittänyt, että Häntälään ei tulisi perustaa kyläläisten toivomaa päivähoitoyksikköä. Lautakunta ei kuitenkaan tehnyt vielä elokuun kokouksessa asiasta päätöstä suuntaan eikä toiseen, vaan palautti asian uudelleen valmisteltavaksi, jotta yksikön pidenpiaikainen tarve voidaan selvittää. Hyvä niin.

Asun Lahden koulun yhteydessä sijaitsevan Sammalniityn päiväkodin lähellä. Olen itse kuulunut siihen aktiivisten kyläläisten ryhmään, jotka ajoivat useiden vuosien ajan ryhmäperhepäiväkotia ja esiopetusta Lahden koulun entisiin opettajien asuntoihin. Teimme useita perusteltuja esityksiä, joita yleensä ei edes käsitelty missään kaupungin hallintokunnissa. Vihdoin tuli päivä, jolloin alueella ei ollut perhepäivähoitajia, eikä keskustan päiväkodissa tai ryhmäperhepäivähoidossa riittävästi hoitopaikkoja. En tarkkaan muista milloin Lahden ryhmis ja myöhemmin Sammalniityn päiväkoti perustettiin, mutta tällä hetkellä sinne olisi tulossa lapsia koko ajan enemmän kuin voidaan ottaa. Tarvetta siis on. Enää ei kyseessä ole väliaikainen päivähoitoratkaisu, vaan pysyvä yksikkö, jonka olemassaolo on kirjattu myös perusturvalautakunnan päivähoitolinjauksiin.

Toivonkin, että myös Häntälän alueelle voitaisi aikaansaada toimiva ja kysyntää vastaava päivähoitoyksikkö, johon Teeriharjulla oleva asunto tuntuisi olevan todella hyvä ratkaisu. Hoitopaikka työmatkan varrella olisi varmasti lapsiystävällisen kunnan tarjoamaa hyvää palvelua, jota myös haja-asutusalueilla asuvien tulisi saada. Hankkeen perustamiskustannukset olisivat varsin pienet. Kaupunkihan ei omista kiinteistöä, johon päivähoitoyhksikköä on suunniteltu, joten mikäli päivähoidon tarve alueella vähenisi niin ratkaisevasti, että toiminta pitäisi lopettaa, ei vuokratiloissa toimivan yksikön lopettaminen olisi millään muotoa ongelmallista.

Tsemppiä Annelle ja muille hankkeen puuhaihmisille. Prosessi voi olla pitkä ja omat lapset kasvaa kouluikään ennen kuin mitään tapahtuu. Niin minullekin kävi. Yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa pelkät omat intressit eivät voikaan olla etusijalla. Usein kuitenkin omista tarpeista kumpuaa näkemys muidenkin tarpeista ja pitkällä aikavälillä pystymme rakentamaan jotain uutta ja pysyvää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s